Vieste Klik op de foto's voor vergroten

Gargano is een schiereiland aan de Adriatische kust. Dit deel van Italie bied vele bezienswaardigheden die je in circa 5 dagen kunt bekijken as je van natuur en cultuur houd.

Als uitvalbasis hebben we Vieste genomen. 

Vieste is overdag een uitgestorven dorp maar rond 19.00 uur gaat het leven en barst het van winkeltjes en vele terrasjes in de smalle steegjes.

Echter een groot probleem is het parkeren. In het dorp kan tot 20.00 uur (echt niet langer anders wordt de auto afgesleept en kost dan € 160,00) maar nabij de haven is er voldoende gelegenheid uiteraard tegen betaling.

 

 

Vico de Gargano

Peschici

Vanuit Vieste kun je de volgende bezienswaardigheden gaan bekijken:

Vico de Gargano, een schitterend dorpje waarvan het Centro Storico vrijwel verlaten is maar het oh zo mooi. Je waant je hier in de middeleeuwen in smalle tot zeer smalle steegjes. Sommige zo smal dat er niet eens een fiets door kan omdat het alleen smalle trapjes zijn die naar de diverse huisjes voeren. Hier zou zo een film opgenomen kunnen worden zoals b.v. the Passion van Mel Gibson. (hij koos echter voor o.a. Matera) We dachten dit in een half uurtje te doen maar het werden er 2. Dit geeft al aan hoeveel er te zien is.

Peschici, een leuk klein dorpje met een heel apart gebruik van stenen waaruit de huizen zijn gemetseld.

Rodi, eveneens gebouwd op een berg, niet zo groot maar toch even leuk om er heen te gaan al is het maar om de lange rechte weg langs de zee te rijden en daar, b.v. in San Meraio, de zee in te gaan.

Torre, dit is een uitkijktoren zoals ze overal langs de kust staan. Ze verschillen enorm in vorm en grootte maar zijn allemaal de moeite waard om er even naar te kijken.

Ook interessant hier in deze omgeving zijn de constructies langs de kust waar op een simpele manier vis gevangen wordt.

Meer van deze constructies zie je op de middenpagina.

Pizzomunno Vieste

En dan de kustlijn.

Er zijn 2 mogelijkheden nl. Met de auto, brommer of fiets vanaf Vieste tot aan Zagare of met de boot langs vrijwel dezelfde plaatsen.

Wij hebben beide gedaan en beide zijn meer dan de moeite waard.

Met de auto starten we in Vieste bij Pizzomunno, een los staande rots op het strand. De volgende stop is bij Baia della Sirene alwaar mooie rotsformaties op het strand te bewonderen zijn. We volgen de SP53 in zuidelijke richting tot bij Torre en Arco San Felice. Niet veel verder is Baia di Campi met een kleine grot en een mooi kiezelstrand. Het strand is omzoomd met mooie rotsen. Er volgt later nog een Torre en op gegeven moment zie je een oude versierde fiets staan. Parkeer hier je auto (als er plaats is) en loop bergaf door het bos tot aan een geweldig mooie baai. ook dit strand is omzoomd met mooie rotsen. Voor de laatste stop moet er wat langer gereden worden maar niet voor niets want Baia de Zagare is net een postkaart. 2 los staande rotsen vlak bij de 2 baaitjes. Een ervan is een arch, arco of hoe noemen we het in het Nederlands een boog.

Baia de Zagare. Eindpunt boot en (onze) autotocht

Met de Boot kan vanaf Vieste maar ook vanaf Rodi. Vanaf Rodi is de kust langer naar Zagare en dus ook duurder. Probleem is dat dit niet altijd aangeboden wordt. Vanaf Vieste zijn er 3 aanbieders die vragen alle € 13,00 (prijs 2015) en duurt circa 2.5 uur met een korte pauze aan een leuke baai waar nog even gezwommen kan worden in het heldere schone blauwe water.

Vanaf het water zien de bezienswaardigheden zoals met de auto gedaan heel anders uit en daar krijg je dan ook nog eens diverse mooie grotten te zien die vanaf het vaste land niet te zien zijn.

Een echte aanrader dus.

 

Constructie voor de visvangst

Het laatste dat nog de moeite waard is vanaf Vieste is de boottocht naar de Tremiti eilanden.

Vanaf Vieste voor € 10.00 p.p (prijs 2015) om 09.00 uur vertrek bij de haven.

Na de overtocht op eigen gelegenheid een van de 2 eilanden bezoeken. San Domino, het mooiste van de 3, kan op een dag te voet verkent worden omdat het niet zo groot is. Als je helemaal rond zou lopen is het circa 6 km.

Vanaf Rodi is het mogelijk om met de boot rond en tussen de eilanden te varen. Helaas was dat bij ons bezoek in september niet in de aanbieding. Wellicht dat dit in juli en augustus wel het geval is. Er is vanaf daar een korte en lange boottocht mogelijk.

Baia de Campi

Het eten in Vieste is zoals overal in Italie maar er is een geweldige gelegenheid voor de meatlovers onder ons. Circa 2 km vanaf het centrum richting Peshichi (langs de kust) of mocht je voor hetzelfde hotel gekozen zoals wij die hadden dan is het 2 km richting Vieste (langs de kust) Tegen de avond zie je op deze plaats veel rook opstijgen en dan ben je er. Je loopt eerst de slagerij binnen waar je een keuze kunt maken uit misschien wel 80 verschillende vlees combinaties. Je kunt er aardappelen en groenten bj nemen indien je dit wenst. Je rekent af en neemt plaats in de overdekte ruimte die ernaast gelegen is en kunt aanschouwen hoe je vlees gebarbequet wordt. Je hebt een nummer bij betaling ontvangen en dat wordt afgeroepen als het vlees gereed is en smakelijk eten. De prijs is al gelang wat je kiest maar is beduidend lager dan overal elders in Italie. Wij aten ieder 2 spiezen met aardappel en drank voor slechts €. 18,00 samen. Prijzen zijn van 2016

onze eerste kennismaking met de Trulli

Na het verblijf in de Gargano, waar je trouwens in het Nationnale Park heel wat wandelingen kunt maken, zakken we verder de provincie Puglia in.

We komen door  Barlettawaar een mooi kasteel te aanschouwen is.

niet veel verder ligt Molfetta, een stad met een Centro Storico uit de middeleeuwen dat je zeker  moet bezoeken als je in de buurt bent.

En dan zien we de eerste Trulli (NL voor bijenkorf) Vervallen maar zeer mooi.

En zo komen we in de Vallei van de Trullis

Alberobello

Alberobello is de "hoofdstad" als het om dit soort bouwselen gaat.

Het bestaat uit het deel dat nog autentiek is n.l. Rione Aia Picola en het wat moderne deel en tevens ook het meest toeristische deel vanwege de winkeljes en restaurantjes de Rione Monti.

De scheiding van deze 2 delen is de hoofdstraat waar vele restaurants te vinden zijn.

De hoeveelheid en verscheidenheid van dit soort huisjes is enorm. Elk huisje is weer anders al zou je dat niet denken als je over de daken kijkt. Er zijn hele straatjes / steegjes vol ermee. Ga de winkeltjes maar naar binnen daar zie je al het verschil. De camera zal hier overuren maken. Eten en drinken overal en ook hier net als in Vieste een mogelijkheid om je spiezen te laten grillen. De keuze is hier echter beperkt tot een tweetal soorten. 

Zelfs de kerk is aangepast en heeft een drietal Trulli torens.

Polignano a Mare

Vanuit Alberobello kun je de volgende dingen gaan doen. Ze liggen allemaal binnen 1 uur rijden.

Castellana Grotte: Zeer mooie druipsteengrotten waar je voor € 15,00 (prijs 2015) de lange toer kunt maken die circa 2 uur duurt. Zodoende kom je overal tot aan de witte kamer nadat je eerst door een soort kloof gelopen bent. Een aanrader!!

Aansluitend naar Polignano a Mare. Het kleine baaitje is omzoomd met schitterende rotsen. Vanaf diverse plaatsen zijn er zeer mooie foto's te maken. Het dorpje zelf is ook een schoonheid. Leuke pleintjes, winkeltjes en restaurantjes tref je hier aan.  Samen met de grotten kun je hier een dag mee vol maken.

Tussen deze 2 bezienswaardigheden kun je ook nog naar het plaatsje Monopoli.

Onderweg tref je vele zeer oude maar ook zeer mooie olijfbomen aan die een foto waard zijn.

Gravina San Marco Massafra

Dan gaan we naar Massafra.

In de Gravina San Marco treffen we hele mooie rotswoningen aan. Toevallig was het terrein open omdat er reinigingswerken gaande waren. Als het gesloten is, en dat is dus meestal zo, dan informeren bij de plaatselijke VVV.

Ook moet je daar een afspraak maken om de rotswoningen bij de  Gravina Madonna della scale te gaan bekijken. Deze zijn gesitueerd nabij het gelijknamige klooster. Dit is alleen in de ochtend te bekijken.

Pers in kasteel Massafra

Indien je geen geluk hebt in Massafra om een of erger beide gravina niet kunt bekijken is het de moeite waard om het kasteel te bezoeken.

Je kunt overal rond lopen en zo zie je oude karren die mooi beschilderd zijn maar ook een oude pers die aangedreven werd door een paard of ezel.

Er is trouwens nog een plaats waar rotswoningen te zien zijn maar ook hiervoor geldt: info bij de VVV. wellicht kun je dat vooraf per mail doen want als je in Massafra bent kun je de pech hebben zoals wij dat de VVV gesloten is.

Vilaggio Ipogeo Petruscio

Van Massafra over de SS 100 richting Mottolla. daar de SS 377 nemen tot aan een picnickplaats aan de rechter zijde. Bij de eerste plaats kun je via een moeilijke trap naar beneden om ook daar mooie rotswoningen te bekijken. Rij je later iets verder door komt er nog een parkeerplaats en dan kan je over het dorp aan grotwoningen kijken. Dit is Villaggio Ipogeo Petruscio.

Weer een stuk verderop is het grotkerkje Repuste Chiesa St. Gregorio te bekijken.

De weg terug naar Alberobello, met name als je de binnenweggetjes neemt, bieden heel veel mooie Trulli aan en landerijen omzoomd met lagen muren uit losse rotsblokken.

Ostuni

Een andere dag vullen we met bezoek aan:

Locorotondo, een gezellig plaatsje waar de lokale bevolking op zondag zich verzameld bij het park om bij te praten of het nemen van een (goedkoop) kopje koffie. Het is zelfs voor Italiaanse begrippen goedkoop hier, cappucino of een latte kost slechts € 1,10 en parkeren in een parkeergarage € 0,60 per uur.

Cisternino, valt onder de I Borghi piu belli d Italia. (zie borgitalia.it) Dit is een van de mooiere dorpjes hier in de buurt en wellicht ook van het hele land. Een wirwar aan steegjes waar je alleen maar via vele trappen bij kunt. Als bewoner van dit dorp moet je flink slepen met de boodschappen want je komt op vele plaatsen alleen maar te voet.

Ostuni, het witte dorp is eveneens tegen de bergen gebouwd en ook hier vele trappen die leiden naar mooie steegjes. Het dorp is nog deels ommuurd met uitkijktoren en die zijn ook allemaal wit geschilderd.

Grotte della Poesie

Na een paar dagen Alberobello is het tijd om weer verder naar het zuiden te rijden.

We komen langs Acaya waar een mooi kasteel en een deel van de citadel te zien is.

Als we dan langs de kust geraken wordt deze als maar mooier omdat de lang gestrekte stranden over gaan in baaitjes zoals in Marina di Torre Specchia. Hier onder andere een natuurlijke brug onder een uitstekende rots te zien. Uiteraard kun je hier een duik nemen.

Niet verder ben je in Roccha Specchia (let op: de plaatsnaam wordt niet aangeven maar je ziet wat toeristische activiteit) waar je zeker moet stoppen om naar het natuurlijk gevormde zwembad genaamd Grotte della Poesie te gaan kijken of uiteraard een duik nemen in het schone blauwe water.

San Andrea

Na dit schoons te hebben bekeken of gevoeld als je het water in bent geweest kom je al snel in de volgende plaats Torre dell Orso. Naast de toren (Torre) is hier veel vertier. De kust is omgeven met mooie rotsen en het water lijkt nog blauwer en groener. Man wat is dit mooi.

Maaar het mooiste komt niet veel verder zuidelijk want in St. Andrea wordt het allemaal nog ruiger en imposanter. Hier zijn vele baaitjes te verkennen waar je misschien wel enige dagen  mee bezig bent.

Je moet het zien. de foto hiernaast en op de startpagina laat al zien wat je er verwachten kunt.

Entree van Grotta Zinzulusa

1 km zuidelijk kun je in Hotel Solara voor slechts € 39,00 incl. ontbijt voor 2 personen intrek nemen in een mooie kamer. Ook het dineren is niet duur n.l. € 16,00 p.p. en daarvoor krijg je een uitgebreid buffet en eet je eens wat anders dan alleen spagetti en dergelijke.

Vanuit het hotel loop je in weinige minuten via het bos naar de vele mooie baaitjes.

Otanto, 15 km zuidelijk, is een aardig dorpje met kasteel om even doorheen te slenteren en dan nog verder zuidelijk naar Castro waar Grotta Zinzulusa te bewonderen is. De druipsteengrot is niet groot maar mooi. Het mooiste is echter de ingang naar de grot. Deze en het pad erheen is alleen al de moeite waard om erheen te gaan. Entree is € 5,00. Je kunt vanaf hier ook met een boot nog even naar een andere grot gaan a € 5,00 p.p. een duik maken? Dat kan maar ook daarvoor moet je € 5,00 afrekenen. prijs 2016