Montemenaro Klik op de foto's voor vergroting

2016 was weer een mooi jaar om terug naar Italie te gaan. Deze keer niet naar het zuiden maar het grotendeel is gepland in het midden van het land. En ondanks dat we de reis halverwege hebben moeten omgooien i.v.m. de aardbeving hebben we genoten van dit deel van het land.

Het meest waren we nog onder de indruk van de vriendelijkheid van de bevolking ten opzichte van het zuiden waar de lokale bevolking nogal star is volgens ons.

 

Calanchi Atri

Ook een grote meevaller was het eten.

Was in het zuiden spagetti of pizza de hoofdmoot tot vervelens toe nu hebben we Japans, Chinees, uiteraard Italiaans maar dan vele malen smaakvoller en afwissender dan het zuiden en ja we hebben zelf de hollandse friet gegeten.

Enig nadeel van het midden van het land is de grote hoeveelheden aan toeristen op diverse plaatsen.

Anderzijds gaf dit ook weer een voordeel want was het Johan C die zei dat elk nadeel zijn voordeel hebt?

Het voordeel was de hoeveelheid keuze aan restaurants of eettenjes en voor ons ook aangenaam je kunt al vroeg eten i.p.v. pas vanaf 20.00 uur.

Bagno Vignone

een van de vele bergdorpjes

Vakantie 2016 start voor ons in de Dolomieten, meer bepaald in Cortina 'd Ampezzo of nog nauwkeuriger bij Chinque Torri. (zie hiervoor de noordpagina)

Vervolgens zakken we af naar Ancona waar we enige dagen geweest zijn en daar de volgende bezienswaardigheden bezocht hebben:

- Corinaldo, een 14 eeuws dorpje dat behoort tot een van de mooiere bergdorpjes in deze omgeving.

- Grotte de Pessatto (foto hieronder) in Ancona stad, dit zijn geen grotten zoals je zou verwachten maar het zijn wel degelijk grotjes maar die deden en doen nog dienst voor de vissers en tegenwoordig met name in gebruik als een soort dagverblijf aan het water.

 

Uiteraard hebben we ook de overige kust bekeken. We waren er in het weekend met ontzettend mooi weer maar dan kun je beter wegblijven want het is dan net een mierenhoop. Geen parkeerplaats te vinden. Terug gegaan op de maandag en toen waren we bijna alleen.

Vanuit Ancona naar Jesi, een pracht van een vesting maar het dorpje zelf kon ons niet boeien.

Hetzelfde geldt voor Arcevia en Osimo. In deze laatste zijn we ondergronds gegaan. Stelde niet voor maar voor de € 4,00 entree was het een leuk half uurtje.

Wel leuk en mooi is de rit naar en rond Genga en Gole della Rossa. Mooie natuur, Romeinse brug en een mooi klooster nabij de kloof.

Lamme Rosse

Na 4 dagen Ancona gaan we verder zuidwaarts via Fiastra. Daar zijn we om naar Lamme Rosse te gaan. Zandsteenbergen met mooie vormen en hoodoos.

Daarna gaat de reis verder zuidelijk naar Ascoli.

Onderweg doen we Sarnano aan, ook weer zo'n mooie bergdorpje met vele steegjes.

In Ascoli zullen we de komende 3 nachten verblijven en vandaar gaan we naar de volgende bezienswaardigheden:

 

Civitella del Tronto

- Civitela del Tronto wellicht een van de mooiste dorpjes  naar onze  mening

- Grotte San Angelo in Ripe en Gole de Salinero (kloof) die daarbij gelegen is.

- Ascoli stad is een mooie oude stad waar het ook goed toeven is.

- Umito en omgeving voor de wandeling naar Cascatta della Prata.

- De Hellekloof kan ook bezocht worden.

  

Trabocchi

Na Ascoli gaan we richting kust (Adria) waar we eerst naar Atri gaan om daar de Calanchie te bekijken. Dan naar San Vito Chietino-Marina aan de kust.

Dit dorp ligt aan het begin van de Costa dei Trabocchi. Over een lengte van circa 15 km zuidwaart kun je vele van dit soort bouwwerken bekijken. Ze werden en worden nog deels gebruikt voor de visvangst. Andere zijn nu Trabocco omdat er een restaurant in gevestigd is. Op een dag kun je ze allemaal gaan bekijken en je kunt van de ene naar de andere lopen via een pad langs zee.

Fontana Civitanova

De volgende dag gaan we een stuk land inwaarts. Eerst naar Lanciano om daar de Fontana Civitanova te bewonderen. Een zeer oud bouwwerk dat geheel verlaten gelegen is en dat is jammer want het is een schitterend stukje vakmanschap.

Aansluitend rijden we naar Gessopalena waar van ver af de contouren van de oude gebouwen hoog in de bergen te zien zijn.

Het oude centrum is voor een groot deel vervallen maar je kunt nog steeds een voorstelling maken hoe het hier ruim 7 eeuwen geleden uitgezien heeft.

Dan gaat de reis weer verder. De bedoeling was verder zuidelijk maar door de lokale bevolking in Ascoli werd ons dit vanwege de aardbevingen ontraden. Zodoende verlaten we de kust en steken het land dwars over tot in Tivoli.

Daar hebben we de keuze uit een tweetal parken, hier Villa genoemd. De een, Villa Ariana, heeft veel oude bouwwerken de andere, Villa Gregoriana, heeft voornamelijk natuur. Voor dit laatste kiezen we en daar hebben we geen spijt van gehad. We hadden graag ook nog het andere park gedaan maar daarvoor was de tijd helaas te kort.

De bedoeling was om de volgende dag terug naar Tivoli te gaan voor het andere park maar de weersomstandigheden verhinderen dat. In plaats daarvan gaan we een dag naar Rome.

De dag erop volgend rijden we naar Viterbo waar Quarter San Pelligrino bezocht wordt.

Je waant je terug in de riddertijd zoals de huizen er hier uitzien. Ook het centro storico met zijn vestings muren is meer dan de moeite waard  om er heen te gaan vanuit Rome of zoals wij onderweg naar de volgende overnachtingsplaats.

De 4 dagen rond het Bolsenameer worden achteraf gezien de mooiste dagen van onze reis dit jaar.

We hebben Latera gekozen als uitvalbasis. Een piepklein 14 eeuws dorpje waar niets te beleven is maar ideaal gelegen is voor de bezienswaardigheden zoals die zijn:

Bagnoregio, Uniek gelegen dorpje zoals je op de foto hiernaast kunt zien.

Bolsena stond niet op ons programma maar doordat het kasteel zo boven het dorp uitsteekt trok het onze aandacht.

We lopen vanuit het centrum naar het kasteel en wanen ons terug in de oudheid.

In films zie je wel eens een decor zoals hier te zien is, geweldig. Wat ons betreft mag dit dorp op de lijst van Italiens mooiste.

Montemenaro (foto boven) staat wel op die lijst en dat terwijl het veel kleiner is. Maar mooi is dit dorp zeker. Met name de toegang en het plein van het kasteel zijn de moeite waard.

Aansluitend gaan we naar Cascatta de Mulino. Een warmwater rivier die zorgt voor zoutterrassen waar het met name op de koudere dagen en nachten goed toeven is in het water dat circa 30 graden is.

Pitigliano

De laatste dag rond het meer gaan we naar Pitigliano. Ook een dorp op de bekende lijst.

Ook hier weer steegjes maar ook de Joodse wijk met een synagoge die bezocht kan worden.

Als laatste gaan we naar Orvieto. Het dorp op zich is niet groots maar er zijn diverse dingen te doen waardoor je bijna een dag nodig hebt om het te bekijken. Zo zijn er Cava's, dit zijn onderaardse opslagplaatsen of zelfs kleine fabriekjes geweest. Je kunt de toren in om de omgeving vanaf 47 meter hoogte te bekijken maar je kunt ook om de stad heen lopen aan de voet van de rotsen waarop het gebouwd is.

Vervolgens gaan we verder in noordelijke richting en komen door de Orcia Vallei. Wellicht het meest gefotografeerde deel van de Toscane.

In voorjaar en zomer is het allemaal groen maar als wij er zijn, en dat is dan september, dan is veel bruin of grijs. Desondanks verliest het niet z'n charme want de glooiende heuvels en de vele cypressen behouden het karakter waardoor dit deel zo geliefd is.

Als je door de Orcia vallei richting Pienza rijdt kom je mogelijk langs Bagno Vignone.

Net als bij Cascatta Mulino is dit ook een warm zout hiudende water rivier die zorgt voor terrassen. Niet zo mooi als in Mulino maar mooi genoeg om er heen te gaan en het te bekijken en als je zin hebt een bad in het warme water nemen.

Niet veel verder kun je Castello di Spedelatto gaan bekijken.

Pienza is voor ons de laatste stop voordat we doorrijden naar Siena voor de volgende 2 overnachtingen.

Mooie stad gebouwd op een rots met mooie gebouwen en huizen.

Siena is ook een mooie stad met onder andere het grote plein Il Campo en veel mooie gebouwen.