Ligurië, ook Noorden

de mooiste kustplaatsen

Ook in Ligurië

Varigotti

Bocadasse

Camogli

Portofino

En meer op www.italiyos.jouwweb.nl

Airole Liguria

De mooiste bergdorpjes

Perinaldo

Apricale

Dolceacqua

Bussana Vecchia

En er is meer. kijk op www.italiyos.jouwweb.nl

klik op de foto's voor vergroting

Over de Dolomieten en de daarbij horende 5 Torri en 3 Zinnen is voldoende informatie te vinden. Toch wil ik hier op het volgende wijzen:

Chinque Torri is van diverse kanten te bereiken.

Vanaf de pas kun je met de stoeltjeslift a € 14,80 (prijs 2016) Dit is dan voor op en neer. Je kunt ook een enkel kopen voor de helft van de prijs en dan kun je omhoog lopen (dat is zeer steil) of kiezen om later af te dalen.

Wil je goedkoper uit zijn ga dan naar Ruffigio 5 Torri. Dan moet je wel nog circa 20 minuten omhoog maar dat is dan niet zo steil en niet zo lang.

Voor de  3 Zinnen wil ik opmerken dat de wandeling geheel om deze 3 rotsen heen niet zo'n goed idee geweest is. Wij zijn goede bergwandelaren maar het is een zeer lastige opgave. Eerst moet je naar een dal afdalen via een moeilijk pad en dan moet je behoorlijk steil weer naar boven. Als de omgeving dan mooi is dan vergoed dat maar dit is helaas niet het geval. Je ziet weinig meer dan dat je tot Rufiggio Laveredo wandelt. De tijd kun je beter voor een van de vele andere wandelmogelijkheden gebruiken.

Vernazza

Riomaggiore

Chinque Terre zijn 5 schitterende autoluwe dorpje zuidelijk van Genua. De beste uitvalbasis is Levanto, een aardig dorpje waar je snel te voet naar het station kunt lopen om vanaf daar Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore te verkennen. Ook kun je dit doen vanaf La Spezia maar persoonlijk zijn we van mening dat dit niet zo'n mooie stad is. Maar de keuze maak je zelf. Vanaf Spezia gaat de trein uiteraard ook naar deze dorpen maar dan in omgekeerde volgorde van bezoek.

Hoe dan ook voor € 1.80 p.p. ben je vanuit Levanto in Vernazza, om naar Riomaggiore te reizen kost dit € 2.40 p.p. (prijzen 2015) Meer actuele prijzen en meer info over 5 Terre zie je op de Liguria pagina

De trein gaat zowat elk half uur, overal zijn de schema's te verkrijgen waar de tijden op staan zodat je jou keuze kunt maken. Om van het ene dorp naar het andere te gaan kun je de trein nemen of dit te voet doen. Met de trein a €1,00 en te voet a € 7,50 p.p.!!! Ja wandelen is duurder dan treinen hier. Dit omdat de paden onderhouden moeten worden zeker na de lawine van enkele jaren geleden. Dit is dan ook de reden dat er momenteel (2015) alleen gewandeld kan worden van Monterosso naar Vernazza v.v., van Vernazza naar Cornigia v.v. en van Manarola over het liefdespad naar Riomaggiore v.v.

Doordat je door vele tunnels gaat is het reizen met de trein niet geweldig want je ziet nauwelijks iets onderweg maar de trein is sneller en goedkoper dan met de auto alleen al vanwege het parkeergeld en dan nog te zwijgen over de parkeermogelijkheden.

Manarola

Porto Venere

De 5 dorpjes zijn zeer in trek bij de toeristen hetgeen inhoud dat het vaak aanschuiven is ook in de trein want bijna iedereen doet het met de trein. De opstap / uitstapplaatsen zijn op Cornigia na altijd midden in het centrum van de dorpjes. Om in Cornigia te komen moeten vanuit het station eerst meer dan 300 trappen omhoog overwonnen worden.

De wandelingen van het ene dorp naar het andere zijn ondanks de entree zeer de moeite waard want zo krijg je heel veel mooie  panorama's over de zee en de dorpjes.

Voor een bezoek aan alle 5 dorpjes moet je 3 dagen uittrekken zeker als je de wandelingen gaat doen. Zonder wandeling kun je in 2 dagen het allemaal bekijken.

Een ander leuk plaatsje net onder 5 Terre is Porto Venere. Met de trein naar Riomaggiore en dan daar de boot nemen of met de trein naar La Spezia en vandaar met de bus erheen. Wij hebben voor dit laatste gekozen. Als je in Spezia aankomt loop je links af en volgt de weg tot aan de fontein. Daar rechts af en na circa 100 meter is de bushalte. Uiteraard kun je de route ook met de auto maken want parkeren in Porto is over het algemeen geen probleem.

Kleurijke huizen, mooie steegjes, veel trappen, een mooi kasteel en op een vooruit stekende rots een kerk. Kortom leuk om hier enige uren te verblijven.

Porto Venere

De Dolomieten beheersen verder het noorden. Hierover hoeft ik op deze site niet verder in te gaan omdat er al talloze sites zijn die er uitvoering op in gaan. graag verwijs ik je dan ook graag hiernaar.

Minder bekend zijn bijvoorbeeld de Erdpiramiden zoals ze te zien zijn in Callabo. Helaas alleen van een redelijk verre afstand. Alleen met een verrekijker of een fototoestel die veel inzoom heeft zijn ze goed te zien. Ook in 2019 hebben we enkele aardpiramides gezien. Die zie je op de Sud Tirol pagina

Mooiere van dit soort aardpiramides vindt je iets verder op bij Oberbozen. Hier kun je na een korte wandeling tot vlak bij de bijzondere verschijnselen geraken.

 

Montorosso ( 5 Terre)

Nabij Caldereo / Kaltern kun je een wandeling van een paar uur maken naar en door de Rastenbachklamm (kloof) met diverse watervallen.

Lago de Tovel is ook een bezoek waard. Ook hier kun je diverse wandelingen maken.

In Fondo kun je onder leiding van een gids de spectaculaire watervallen en kloof van Rio Sass gaan ontdekken hetgeen zeer spectaculair is.

Het Gardameer is voor vele van ons ook niet meer onbekend. Ook hierover voldoende info op het net. Meer Gardameer omgeving bestemmingen zie je op de Veneto pagina

Minder bekend rond het Gardameer is de smalle kloof nabij Tremosine. Eerst met de auto en dan te voet met laarzen aan door het water in de kloof. Ook andere wandelingen zijn hier mogelijk.

Ook nabij het Gardameer kun je naar de imposante watervallen van Verone. Het is een korte maar hoge kloof waar het water met enorme kracht naar beneden valt. Entree € 5.00 (2013)

 

Ook in het noorden maar dan meer op weg naar het midden van het land kun je vanaf de autosnelweg 14 afslaan naar Rocca Possente di Stellata.

Dit is een oud pompstation dat op een kasteeltje lijkt.

En als je erheen gaat zie je de Po, de langste rivier van het land. En net als in Holland zijn er dijken waar de huisjes lager liggen dan het water.